کار افرینی با موضوع پرورش قـارچ خوراكـي
روش تولـيد :
مراحل پرورش قارچ خوراكي عبارتند از:
الف- تهيه بذر
ب- تهيه كمپوست
پ- كشت بذر
ت- رشد ريشههاي قارچ
ث- خاك ريزي
ج- برداشت
الف- تهيه بذر:
براي تهيه بذر ، دانه هاي گندم را بعد از جوشاندن در كيسه هاي كوچك پلاستيكي ريخته و جهت جلوگيري از هجوم ميكروب هاي هوازي به آن ، دهانه آن را با پنبه مسدود نموده و به مدت دو ساعت در اتوكلاو استريل ميكنند. سپس بستههاي فوقالذكر را با ماده تلقيحي با هاگ و اسپور واريته قارچ مورد نظر تلقيح ميكنند و سپس كيسه ها را در محوطه با حرارت حدود 25 درجه سانتي گراد به مدت سه هفته نگهداري مينمايند كه در اين مدت، ميسيليوم بر روي دانه هاي گندم رشد نموده و آماده كشت ميباشند و اين عمل را تهيه مايه مينامند.
ب- تهيه كمپوست:
كمپوست از اختلاط كاه ، كود مرغي، گچ، اوره و آب به نسبت 10، 5، 7 ، 4/0 و 25 حاصل ميشود.
پ- كشت بذر:
در اين مرحله كمپوست تهيه شده در جعبه هاي چوبي ريخته شده و دانه هاي گندم حاوي ميسيليوم قارچ روي آن كشت شده و پس از فشرده سازي آن را در دماي 25 درجه سانتي گراد و رطوبت نسبي 85 تا 90 درصد نگهداري ميكنيم.
ج- برداشت:
پس از دو تا سه هفته قارچ ها با شكل گرفتن خود ، شروع به رشد كرده و پس از چند روز تمام سطح كشت را ميپوشانند . برداشت قارچ در اين زمان آغاز ميگردد. در هر دوره كشت معمولا بين پنج تا شش نوبت برداشت وجود دارد كه هر نوبت حدود يك هفته به طول ميانجامد. بعد از پايان دوره كشت كمپوست باقيمانده مستقيما قابل فروش است.